back

Suport material pentru bolnavii de tuberculoza care respecta tratamentul de tuberculoza (TB)

Suport material TBC

Bolnavii de tuberculoza se confrunta cu o serie de probleme care ii determina sa abandoneze tratamentul : lipsurile financiare, stima de sine scazuta, blam social, anxietate, depresie, agitatie, nervozitate, probleme de comunicare, mediu familial inadecvat, reactii adverse la tuberculostatice.

Scopul proiectului:
Cresterea numarului de bolnavi de tuberculoza care isi respecta tratamentul pana la completa vindecare.

Finantator:
Fondul Global de Lupta Impotriva SIDA,TB, Malarie

Parteneri:
Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Dispensarele de specialitate din judete care au o baza de date cu bolnavii de tuberculoza si evidenta celor care urmeaza integral sau nu tratamentul.

Perioada de implementare:
noiembrie 2004 – decembrie 2007

Aria de desfasurare:
12 judete din tara – Bucuresti, Ilfov, Teleroman, Olt, Dolj, Constanta, Galati, Vaslui, Bacau, Dambovita, Prahova si Ialomita, judete unde numarul bolnavilor de tuberculoza este peste media pe tara.

Activitati principale:
a) distribuire de stimulente (tichete sociale) bolnavilor de tuberculoza care isi respecta tratamentul sub directa observare (iau medicamente in fata medicului specialist, de familie sau al unui membru al familiei instruit). Fiecare pacient primeste un numar de maxim 6 tichete sociale (in functie de performante), valoarea unui tichet fiind de 10 lei. Tichetele sociale pot fi folosite exclusiv pentru achizitionarea de alimente si produse de igiena. Distributia se face conform unei metodologii elaborate de Crucea Rosie si aprobate de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.
b) educatie pentru sanatate
Aceste activitati se desfasoara cu sprijinul a 314 de voluntari si 52 cadre medicale instruite pe parcursul a 15 seminarii organizate de Crucea Rosie Romana in teritoriul de proiect.

Rezultatele proiectului in anul 2007:
a) Ca urmare a distribuirii unui numar de 207.937 tichete sociale, s-a dublat numarul bolnavilor care si-au respectat tratamentul in teritoriul de proiect, numarul total de beneficiari unici fiind de 10.660
b) 16.517de bolnavi de tuberculoza si familiile lor au beneficiat de sesiuni de educatie pentru sanatate.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD